Wat is een gasveer ?

Een gasveer bestaat uit zuigerstang en een cilinder. De cilinder is gevuld met stikstof en olie en staat onder hoge druk ( Newton ). De hoeveelheid Newton kunnen wij voor u regelen.  De specifieke hoeveelheid gas bepaalde de uitgeoefende kracht.

Gas Spring

De diameter van de plunjer werkt in op de druk van het gas en oefent een kracht uit in de duw onze trekrichting. Deze kracht kan worden bepaald binnen de fysische grenzen door de keuze van de juiste druk

Bij de meest gebruikte veer is de hele cilinder gevuld met stikstof. De plunjer heeft een fijn gat waar het gas echt doorheen kan stromen, deze en de diameter van de zuigerstang bepalen de hoeveelheid demping.

Normaal gesproken is er een kleine hoeveelheid olie aanwezig voor einddemping en smering.

Als de stang met zuiger wordt ingedrukt, neemt de cilinder, het volume in de cilinder af. Doordat er geen gas kan ontsnappen blijft de hoeveelheid gas gelijk. Het gevolg hiervan is een toenemende druk. (Progressie)

De herstellende kracht is het gevolg van verschillende druk aan beide zijden van de plunjer.

De effectieve dwarsdoorsnede van het gas aan de zijkant van de zuigerstang wordt verminderd door het dwarsdoorsnedeoppervlak van de zuigerstang. Dit resulteert in een initiële terugkeer van de zuigerstang, samen met de plunjer in de uitgangspositie.

Gasveer-optie-lijst

Stang afstrijker

Een Stangafstrijker reinigt de zuigerstang en voorkomen dat vuil, zoals stof of zand, bij het inschuiven van de zuigerstang de afdichting aantast. In een vuile omgeving zal dit dus de levensduur van een gasveer verlengen.

Ventiel

Een ventiel maakt het mogelijk om bij inbouw van de gasveer de kracht precies op de individuele toepassing af te stemmen. Hierbij leveren wij u een gasveer met een te hoge druk die u middels het ventiel kan reduceren tot de benodigde kracht overblijft (Gebruiksaanwijzing vindt U onder Downloads)

Kunststof-beschermpijp

Een kunststof beschermpijp beschermt de zuigerstang voor beschadigingen door krassen en vuil die van buitenaf op de zuigerstang in kunnen werken en hierdoor de levensduur van de gasveer negatief kunnen beïnvloeden

Deze kunststof beschermpijpen kunnen ook achteraf op bestaande gasveren gemonteerd worden

Stalen beschermpijp:

Een stalen beschermpijp biedt naast bescherming van de zuigerstang voor krassen en vuil ook stabiliteit aan de gasveer en vermindert het gevaar op doorbuigen en evt. afknikken van de zuigerstang bij langere slaglengtes. Deze stalen beschermpijpen kunnen ook achteraf op bestaande gasveren gemonteerd worden

Inschuifbeveiliging

Een inschuifbeveiliger blokkeert automatisch de gasveer als deze geheel uitgeschoven wordt en biedt bescherming tegen onbedoelde inklappen of neervallen van kleppen of luiken.

Bovendien beschermt deze de zuigerstang tegen krassen en vuil van buitenaf. Om de gasveer weer in te schuiven moet de blokeering manueel ontgrendeld worden. Per luik/constructie wordt slechts een inschuifbeveiliging toegepast. Door het gebruik van de inschuifbeveiliging wordt de bruikbare slaglengte gereduceerd. Deze inschuifbeveiliging kan ook achteraf op bestaande gasveren gemonteerd worden.

Vetkamer

Door het gebruik van een vetkamer vermindert de wrijving van de gasveer en wordt de smering van de zuigerstang en de afdichting gewaarborgd waardoor het mogelijk is de gasveer te verbouwen in posities waar de zuigerstang niet of nauwelijks naar beneden wijst.

Bovendien beschermt de vetkamer de afdichting van de gasveer langer tegen uitdrogen als deze niet gebruikt wordt of bij het op voorraad houden van gasveren tegen druk verlies.

Wrijvingselement

Het wrijvingselement verhoogt de wrijvingskracht van de zuigerstang waardoor er een optimalere kracht/gewichtsverdeling kan plaatsvinden waardoor het mogelijk is om gasveren te gebruiken voor het positioneren in verschillende standen van ramen, luiken en solaria etc.

Hoge-temperaturen

De nominale temperatuur waarbij een gasveer berekend wordt is + 20 graden Als een gasveren langere tijd aan hogere temperaturen blootgesteld wordt is het aan te raden de gasveer met speciale dichtingen uit te voeren (max + 200 Graden) hierbij is ook rekening te houden met een kracht toename van de gasveer van 3,3 tot 3,5% iedere 10 graden temperatuurverschil

Lage-temperaturen

De nominale temperatuur waarbij een gasveer berekend wordt is + 20 graden Als een gasveer langere tijd aan lage temperaturen blootgesteld wordt is het aan te raden de gasveer met speciale dichtingen uit te voeren (max -40 Graden) hierbij is ook rekening te houden met een kracht afname van de gasveer van 3,3 tot 3,5% je 10 Grade temperatuurverschil

Zonder demping

Bij gasveren zonder demping is de in en uitschuif snelheid significant hoger dan bij een standaard gasveer. Het ontbreken van een remwerking aan het eind slagbeweging resulteert in een slagaardig eindstop. Hiermee is rekening te houden bij de keuze van de geschikte bevestigingsmiddelen.

Dynamische demping

Met deze dempingswijze wordt een gecontroleerde demping over de volledige slag van de gasveer gerealiseerd en heeft de montagepositie van de gasveer geen invloed op de dempingskarakteristiek. Deze demping is speciaal ontwikkeld voor het gebruik in hoogwaardige technische machines en medische apparatuur. Bij deze optie is evt. te rekenen met langere inbouwlengte

Hydraulische demping

Bij gasveren met een hydraulische einddemping wordt de slagbeweging aan het begin en eind van de slaglengte extra vertraagt voordat de gasveer volledig zijn eindpositie bereikt. Hierbij is echter als voorwaarde te stellen dat de gasveren een juiste inbouw positie heeft volgens de voorschriften waardoor het beste resultaat wordt bereikt.

Compleet Roestvrijstaal RVS

Voor veeleisende hoogwaardige toepassingen in bv scheepsbouw machinebouw of in de open lucht waar gasveren in contact komen met water voedsel of chemicaliën worden veelal corrosiebestendige rvs-gasveren gebruikt. Hier is naar toepassingsgebied een verschil te maken in RVS 304 (V2a) en RVS 316 (V4a)

RVS 304 wordt veelal gebruikt in de machinebouw waarbij de corrosie bestendigheid van de gasveer wel verlangd wordt maar de overige omstandigheden geen grote invloed op de gasveer uitoefenen bv. binnen toepassingen

RVS 316 gasveren worden gebruikt als de gasveren aan meer agressievere omstandigheden uitgezet worden zoals chemicaliën, zeewater of overige buiten toepassingen Hierbij is bv. te denken aan de yachtbouw waar de gasveer in contact kan komen met zout water

Zuigerstang Roestvrijstaal RVS

Als de functionaliteit van de gasveren in een vochtige omgeving belangrijker is dan de corrosiebestendigheid van de gehele gasveer hebben wij ook de mogelijkheid om alleen het belangrijkste deel van de gasveer, de zuigerstang in rvs 304 (V2a) uit te voeren. Een pluspunt hierbij is natuurlijk de prijsverhouding tot een gasveer compleet uit rvs

Food Grade Oil (NSF-H1)

Standaard bevatten gasveren altijd een bepaalde hoeveelheid olie die nodig is voor de smering van de zuigerstang om een goede functionaliteit van de gasveer te waarborgen.

Bij toepassingen in bv. de levensmiddelenindustrie waar hoge eisen gesteld worden aan de hygiëne en voedselveiligheid kunnen wij de gasveren leveren met een speciale synthetische food-grade-olie deze olie is toegelaten voor gebruik in de voedselindustrie.

BCF thema door aThemeArt - Trots aangedreven door WordPress.
TERUG NAAR BOVEN